Δελτίο Τύπου – Τελική Εκδήλωση πράξης RECULT στην Λευκωσία

Picture2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Υπό την πράξη RECULT του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG VA Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020

Κύπρος και Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού

 

Τελική Εκδήλωση RECULT στις 23 Ιουνίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση της πράξης «RECULT: Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου».

 

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 13:00 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία.

 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, αλλά και γενικότερα του κοινού για τις δράσεις της πράξης, καθώς και η διάχυση και υιοθέτηση των αποτελεσμάτων της.

 

Ο κύριος στόχος της πράξης RECULT είναι η προώθηση, προβολή και από κοινού ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη συντονισμένου και κοινού σχεδιασμού δράσεων και εφαρμογών προώθησης και ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Το εταιρικό σχήμα πλαισιώνουν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

 

Επισημαίνεται ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία στον χώρο της εκδήλωσης και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση για τους λοιπούς συμμετέχοντες. Η διαδικτυακή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. Δεν υπάρχει απαίτηση για εγγραφή στην εκδήλωση και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: Πατήστε εδώ για πρόσβαση στην εκδήλωση.

 

Σε ότι αφορά πρόσβαση στον χώρο της εκδήλωσης, ακολουθεί χάρτης με οδηγίες για την Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ παρά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο: info@filokalia.org.cy

 

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δελτίο Τύπου – Αρχική Ενημερωτική Εκδήλωση πράξης RE–CULT MAGNUM

1
Capture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχική Ενημερωτική Εκδήλωση πράξης RECULT MAGNUM

 Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2022

 

Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου και ώρα 10:00π.μ.-13:00μ.μ., έλαβε χώρα η αρχική ενημερωτική εκδήλωση της πράξης «RECULT MAGNUM: Μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σωματείο Φιλοκαλία, κύριο δικαιούχο της πράξης, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία. Η πράξη χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος INTERREG V-A 2014-2020.

 

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, αλλά και του ευρύτερου κοινού για τις δράσεις της πράξης και τα αναμενόμενα αποτελέσματά της.

 

Κύριος στόχος της πράξης είναι η μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας και Κύπρου μέσα από την προβολή και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών της Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου. Στο πλαίσιο της πράξης RE-CULT MAGNUM, τέσσερα επιλεγμένα υφιστάμενα μουσεία σε Κύπρο και Ελλάδα θα αναβαθμιστούν μέσω της δημιουργίας εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέροντας μια μοναδική ψηφιακή εμπειρία στους επισκέπτες.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά με περισσότερους από 40 διαδικτυακούς και φυσικούς συμμετέχοντες. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αλλά και εκπρόσωποι από τους υπόλοιπους εταίρους της πράξης, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΄Γ, το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, την Ι.Μ. Λεμεσού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μέλη της ευρύτερης ομάδας έργου της Φιλοκαλίας.

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εταίρους της πράξης.

 

Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πράξη RE-CULT MAGNUM. Ξεκίνησε ο Κύριος Δικαιούχος με παρουσίαση του συνόλου των δράσεων της πράξης. Στη συνέχεια, το ερευνητικό κέντρο “ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ” του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου εστίασε με την παρουσίασή του στην χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης, εικονικής και μεικτής πραγματικότητας για τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου του Θρησκευτικού Τουρισμού. Ακολούθησε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου που μέσω της παρουσίασής του επικεντρώθηκε στην συνιστώσα του πελάτη στην αειφόρο ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.

Κατά τη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, ακολούθησαν παρουσιάσεις σημαντικών συνεργατών της πράξης. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάσθηκε η πράξη RE-CULT από τον κ. Χριστόδουλο Παπαχριστοδούλου του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου. Στην συνέχεια, ο πρωτοδιάκονος Σπυρίδων Παπαβασιλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, μίλησε για την ανάδειξη του εκκλησιαστικού πολιτισμικού πλούτου μέσα από καινοτόμες ψηφιακές αποτυπώσεις. Ακολούθως, ο Διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄,  Δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, παρουσίασε τις συλλογές του Μουσείου και τα σχέδια για την αναβάθμιση και ανακαίνιση του Μουσείου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Δρα Μαρίνα Τουμπουρή, η οποία παρουσίασε δείγματα προηγούμενων εργασιών της σε ότι αφορά την αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή ψηφιοποιημένου εκκλησιαστικού πολιτισμικού αποθέματος.

 

Για την ενημέρωσή σας σε ότι αφορά την πράξη και τι διάφορες δράσεις αυτής, μπορείτε να επισκέπτεστε τις σελίδες της σε Facebook, Twitter και Instagram, ενώ σύντομα αναμένεται και η εγκαινίαση ιστοσελίδας αφιερωμένης αποκλειστικά στην πράξη RE-CULT MAGNUM.

 

 

Picture3

Πρόσκληση σε ανοικτό διαγωνισμό

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά υπηρεσιών,

 

Στελέχωση ολοκληρωμένου εργαστηρίου ψηφιοποίησης μνημείων και κειμηλίων

(Αρ. Παραδοτέων: 5.1.1, 6.1.1, 6.1.2, 6.1.4)

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης:

 

RE-CULT MAGNUM, «Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου»

 

Η πράξη  RECULT MAGNUM συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου κατά 15% στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020

 

Συνολική εκτιμώμενη αξία διαγωνισμού €180.000,00

 

Ημερομηνία Δημοσίευσης Διαγωνισμού: 02 Νοεμβρίου 2021

Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Προσφορών: 16 Νοεμβρίου 2021

 

Πληροφορίες και έγγραφα του διαγωνισμού δίνονται στην ιστοσελίδα μας:

https://filokalia.org.cy/?lang=el

και αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.dropbox.com/s/gugjey5we5asyrf/ReCult-Magnum-IR05-2021_v01.docx?dl=0

 2

Συνέδριο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό

Picture2

Συμμετοχή του Σωματείου «Φιλοκαλία» (Ι.Α.Κ.) σε συνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης για τον Θρησκευτικό Τουρισμό

 

Την Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, συνέδριο με τίτλο: «Προοπτικές ανάπτυξης και προώθησης του Θρησκευτικού/Προσκυνηματικού Τουρισμού ως Θεματικής Μορφής Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο», στο πλαίσιο της πράξεως «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου – RE-CULT», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020  και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν η συζήτηση για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Χερσονήσου και Σητείας, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΕ, την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης και την ΕΤΑΜ ΑΕ, ανάδοχο εταιρεία του Υπουργείου Τουρισμού για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού/προσκυνηματικού τουρισμού.

Στα πλαίσια λοιπόν του συνεδρίου, ο κ. Βασίλειος Δρακονάκης, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες ψηφιοποίησης και διάσωσης της υλικής και άυλης θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στη βάση της δράσης τους για την υλοποίηση της πράξεως RECULT.

Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ως Δικαιούχοι το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την πράξη μπορεί να βρει κανείς στις ιστοσελίδες:

http://www.recult-greece-cyprus.eu & www.filokalia.org.cy

καθώς και στα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Facebook: https://www.facebook.com/recultinterregvagreececyprus & https://www.facebook.com/%CE%A6%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-Filokalia-231577733933815/

Twitter: https://twitter.com/recult_gr_cy

 

20210928_161713 (1)

 

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου

 

Ά Τεχνική Συνάντηση της Πράξεως RECULT-MAGNUM

 LOGO

 

 

 

 

 

 

«RECULT-MAGNUM: Μεγιστοποίηση του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου», του Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος INTERREG V-A 2014 – 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη Λευκωσία, η Ά Τεχνική Συνάντηση της Πράξεως RECULT-MAGNUM που υλοποιείται στα πλαίσια του  Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος INTERREG  V-A 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τεχνική Συνάντηση διοργανώθηκε από το Σωματείο «Φιλοκαλία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Κύριο στόχο της Πράξεως αποτελεί η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων και του αντικτύπου του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, η οποία θα οδηγήσει στην προβολή και ανάδειξη της πλούσιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών.

Για την επίτευξη των στόχων της Πράξεως προβλέπεται η αναβάθμιση υφιστάμενων μουσείων μέσω της δημιουργίας συνδεδεμένων ψηφιακών μουσείων, καθώς και η πρόκληση ψηφιακής εμπειρίας για τον επισκέπτη  (δύο μουσεία στην Κύπρο, ένα στην Κρήτη και ένα στο Βόρειο ή Νότιο Αιγαίο). Αυτό θα πραγματοποιηθεί αξιοποιώντας τόσο τη μεθοδολογία, όσο και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε σε δύο προϋπάρχοντα έργα, του RECULT και του Ψηφιακού Αποσφραγίσματος Αγιώνυμων Νήσων τα οποία με τη σειρά τους αφορούν τη μεθοδική ψηφιοποίηση και ανάδειξη της θρησκευτικής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια της Τεχνικής Συνάντησης, έγινε παρουσίαση της Πράξεως από τον Κύριο Δικαιούχο (Σωματείο «Φιλοκαλία», ΙΑΚ), ενώ ακολούθησε συζήτηση για διάφορα τεχνικά θέματα και για τα χρονοδιαγράμματα διαγωνισμών. Συζήτηση έγινε μεταξύ άλλων και για τις αποτυπώσεις χώρου, την επαυξημένη πραγματικότητα και ψηφιακή πραγματικότητα μουσείων, τον εξοπλισμό μουσείων, αλλά και τον ευρύτερο συντονισμό χρονοδιαγραμμάτων. Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.

Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Σωματείο «Φιλοκαλία» (ΙΑΚ), ενώ στο Εταιρικό Σχήμα συμμετέχουν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), η Εκκλησία της Ελλάδος (ΕτΕ), το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΚΕΑ Ι. Μ. Σύρου) και το Εκπαιδευτικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (ΕΜΙ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Κύριου Δικαιούχου (www.filokalia.org.cy) και στη σελίδα αυτού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (www.facebook.com/pages/category/NonGovernmentalOrganizationNGO-/Φιλοκαλία-Filokalia-231577733933815/)

 ΜΕΕΤΙΝΓ

 

 

 

Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου

RECULT MAGNUM: Η καινοτομία και ο πολιτισμός συνδέονται στο μέγιστο

172899581_179645353998603_97939194962013333_n Στη σύγχρονη εποχή, όπου πολλές αξίες αμφισβητούνται, φθείρονται και χάνονται, ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν τον κεντρικό άξονα για τη διατήρηση της ταυτότητας των λαών και δίνουν το εχέγγυο για την αρμονική και υγιή παγκοσμιοποίηση. Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μας έκανε να στραφούμε στην κληρονομιά του τόπου μας, να τη γνωρίσουμε, να τη δούμε, να τη ζήσουμε. Ωστόσο, οι όποιοι περιορισμοί σε εδαφικά όρια είναι μόνο προσωρινοί και όλοι σύντομα θα αναζητήσουμε τη γνωριμία και με άλλους πολιτισμούς, θα επιδιώξουμε να δούμε μνημεία, να προσκυνήσουμε σε ναούς, να βιώσουμε ήθη και έθιμα, να συμμετάσχουμε σε γιορτές και να επισκεφθούμε μουσεία. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι νέες εμπειρίες που μας περιμένουν θα είναι διαφορετικές και πρωτόγνωρες, καθώς σε αυτό θα έχει συμβάλει η ασταμάτητη ψηφιακή μετεξέλιξη, η οποία θα προσθέσει την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό σε κάθε τουριστική και περιηγητική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ετησίως με σκοπό να επισκεφθούν χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι υπάρχουν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων με ισχυρές θρησκευτικές αναφορές, οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει ταξιδιώτες αυτής της κατηγορίας τουρισμού. O θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού ιδιαίτερης δυναμικής, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση σε παγκόσμια κλίμακα, και έχει δεχτεί τις επιδράσεις και τις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής. Η Ελλάδα και η Κύπρος ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, εναρμονίζονται με τις σύγχρονες τάσεις και επιταγές, εκσυγχρονίζουν το τουριστικό τους προϊόν και το εμπλουτίζουν με νέες ψηφιακές εμπειρίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

default

default

Αποτελεί αναγκαιότητα και πρόκληση για την Ελλάδα και την Κύπρο η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και η συντονισμένη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της πλούσιας θρησκευτικής κληρονομιάς των τριών Εκκλησιών, της Εκκλησίας της Κύπρου, της Ελλάδος και της Κρήτης. Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει ως βασικό κίνητρο το θρησκευτικό συναίσθημα και περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων το οποίο σχετίζεται με τις επισκέψεις τουριστών σε μνημεία, χώρους θρησκευτικής σημασίας και ανάλογες εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, καθεδρικοί ναοί, ξωκλήσια και μοναστήρια αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου και λειτουργούν ως βασικοί πόλοι έλξης επισκεπτών.

174251271_180762970553508_8761485776475503580_nΟι Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδος και Κρήτης επιδιώκουν την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του θρησκευτικού τουρισμού. Τα δύο προγράμματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, Re-Cult και Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιώνυμων Νήσων, ήδη κινούνται προς την επίτευξη του στόχου για την ψηφιοποίηση και ανάδειξη της υλικής (Re-Cult και Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιώνυμων Νήσων) και άυλης (Re-Cult) θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του θρησκευτικού τουρισμού.

εικόνα_Viber_2021-04-20_19-54-57-652 Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A  Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 RECULT MAGNUM, στοχεύει στη μεγιστοποίηση του αντικτύπου του θρησκευτικού τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο μέσα από τη στοχευμένη ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης και Κύπρου. Στο έργο θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα δύο προϋπαρχόντων έργων, Re-Cult και Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιώνυμων Νήσων, τα οποία αφορούν τη μεθοδική ψηφιοποίηση και ανάδειξη της θρησκευτικής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.  Σε αυτό το τρίτο διασυνοριακό έργο, RECULT MAGNUM, οι δράσεις της ψηφιοποίησης και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς επεκτείνονται, αναβαθμίζονται υφιστάμενα μουσεία   μέσω της δημιουργίας συνδεδεμένων ψηφιακών μουσείων(δύο μουσεία στην Κύπρο, ένα στην Κρήτη και ένα στο Βόρειο ή Νότιο Αιγαίο), και προσφέρεται μοναδική ψηφιακή εμπειρία στον επισκέπτη.  Αυτό θα πραγματοποιηθεί αξιοποιώντας τόσο τη μεθοδολογία, όσο και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε στα δύο προαναφερθέντα  και προϋπάρχοντα έργα  και χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που αποκτήθηκε στο πλαίσιο αυτών.

Το εταιρικό σχήμα του έργου RECULT MAGNUM αποτελείται από έξι εταίρους. Τις Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδος και Κρήτης εκπροσωπούν αντίστοιχα τρεις φορείς: το Σωματείο ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, το οποίο αποτελεί και τον Κεντρικό Δικαιούχο του έργου, το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Εκπαιδευτικό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.  Επιπλέον, το εταιρικό σχήμα αποτελείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) το οποίο θα αναλάβει την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και τέλος από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Οι δύο τελευταίοι εταίροι θα αναλάβουν την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στο εξωτερικό, την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού και τη συλλογή όλων των αποτελεσμάτων των έργων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος των επαγγελματιών τουρισμού.

194163561_209759650987173_6263742435530729128_n Το RECULT MAGNUM θα συνδράμει ποικιλοτρόπως στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη. Ειδικότερα, θα ωφελήσει τους επαγγελματίες τουρισμού και τους άμεσα εμπλεκόμενους στον τουριστικό τομέα. Η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού θα συμβάλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, κοινωνικά και οικονομικά, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και απασχόληση στον τομέα του τουρισμού, αλλά και δυνατότητες για επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία νέων ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων υποδομών και υπηρεσιών. Παράλληλα, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις τουριστικές δραστηριότητες και ειδικότερα στο πλαίσιο των  μουσειακών επισκέψεων έχει ως κύριο στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του επισκέπτη και την ενίσχυση της ενεργητικής συμμετοχής του. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν την αξία χρήσης νέων μεθόδων και εργαλείων στον τομέα του τουρισμού και επιβεβαιώνουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θεωρούνται  αναπόσπαστο στοιχείο της μουσειακής πραγματικότητας.  Οι τουρίστες σε Ελλάδα και Κύπρο, θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια ολοκληρωμένη, μοναδική εμπειρία, μέσω της ψηφιακής περιήγησης, των δράσεων επαυξημένης πραγματικότητας και της χρήσης σύγχρονων διαδραστικών εργαλείων, ενώ μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων το έργο θα προσφέρει τη δυνατότητα κατάρτισης σε ερευνητές, εξειδικευμένους επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στον τομέα της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Re-Cult

για σελιδα 1Re-Cult «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου»

Η πράξη «ReCult», με τίτλο «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου», η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2021,  έχει ως στόχο την προώθηση, προβολή και από κοινού ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη συντονισμένου και κοινού σχεδιασμού δράσεων και εφαρμογών προώθησης και ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το έργο Re-Cult υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Tο εταιρικό σχήμα του έργου αποτελούν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς                                                          Μητροπόλεως Σύρου.

Agios-Heraklidios-199x300Η διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Κύπρου έχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που αντικατοπτρίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Η πολιτιστική κληρονομιά της  είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και ταυτόχρονα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. Οι αξίες, οι θρησκευτικές παραδόσεις, τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα γραπτά εκκλησιαστικά κείμενα, αποτελούν τεράστιο κομμάτι της παράδοσης και επιβάλλεται  η διαφύλαξη, η γνώση, η ανάδειξη και η προβολή τους. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες για την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του προσκυνηματικού τουρισμού υφίστανται αποσπασματικά.

Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της κοινής εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου μέσα από συντονισμένες δράσεις συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των εξελίξεων στην τεχνολογία της πληροφορικής. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που να απευθύνεται σε διάφορες ομάδες τουριστών όπως προσκυνητές, ερευνητές και γενικότερα λάτρεις των διαφόρων πτυχών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για πρώτη φορά σε ένα έργο αυτής της κατηγορίας αναπτύσσονται κοινά εργαλεία ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου όπως η μεθοδική ψηφιοποίηση υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ψηφιακή πλατφόρμα προβολής και η δημιουργία Παρατηρητηρίου θρησκευτικού τουρισμού.

για σελιδα 3Επιμέρους στόχοι του έργου

  • Ψηφιακή αποτύπωση υλικής και άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του έργου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου θα ψηφιοποιήσει 63 μνημεία από συνόλου άνω των 120 μνημείων , 107 κειμήλια από συνόλου άνω των 4000, και 45 δρώμενα από συνόλου άνω των 800 για την αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Στόχος είναι οι διαδικασίες αποτύπωσης να διευρυνθούν σε όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου (> 1500 μνημεία, >30000 κειμήλια, > 2500 δρώμενα)
  • Εφαρμογή πρωτοκόλλων μεθοδολογίας καταγραφής και καταχώρησης δεδομένων ψηφιοποίησης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Δημιουργία, στελέχωση και οργάνωση πρότυπου εργαστηρίου ψηφιοποίησης με σύγχρονο εξοπλισμό αποτύπωσης
  • Δημιουργία αποθετηρίου καταχώρησης των δεδομένων ψηφιοποίησης της Εκκλησίας της Κύπρου.
  • Εγκατάσταση WiFi hotspots σε 10 σημεία εντός της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας
  • Εγκατάσταση ολογράμματος για την προώθηση των ψηφιοποιημένων στοιχείων υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω επαυξημένης πραγματικότητας. για σελιδα 2

Κληρονομώντας και κληροδοτώντας την παράδοση

εικόνα_Viber_2020-10-22_08-33-14 αμυγδαλιαΗ πορεία των λαών και των εθνών βρίσκεται σε ένα ατέρμονα κύκλο όπου το παρόν γίνεται παρελθόν, δημιουργώντας, οικοδομώντας και  μεταλαμπαδεύοντας επιτεύγματα, γνώσεις, πεποιθήσεις, ήθη και έθιμα. Όσα παραδίνονται από γενιά σε γενιά συνιστούν την παράδοση ενός λαού, η οποία αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς του. Μιλώντας για την παράδοση εννοείται κάθε ιδιαίτερο γνώρισμα της ζωής ενός λαού προσδιοριζόμενο από χώρο και χρόνο το οποίο διασώθηκε στο πέρασμα των γενεών. Γλώσσα, ιστορία, κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις, αρχιτεκτονική, ήθη, έθιμα, μουσική, τέχνες αλλά και κάθε συνήθεια της καθημερινότητας είναι παράδοση.  Οι  ρίζες της παράδοσης συνήθως χάνονται σε βάθος χρόνου ενώ, ταυτόχρονα  η ίδια η παράδοση ως ζωντανός οργανισμός, χαράσσει πορεία στη συνέχεια των εποχών, καθορίζει εξελίξεις και κουβαλά την ταυτότητα ανθρώπων, λαών και εθνών.

Η αξία της παράδοσης, έγκειται στο ότι χαρακτηρίζεται ως η αλυσίδα η οποία ενώνει τόσο τις εποχές όσο και τους ανθρώπους με τον τόπο, τις καταβολές, τις επιδιώξεις και την ιστορία τους δίνοντας τους τις βάσεις για την πορεία τους στο μέλλον. Η παράδοση ενισχύει τη συλλογικότητα, τη συνεργασία, συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και στην επικοινωνία του με τους συνανθρώπους του. Η παράδοση ενισχύει την εθνική συνείδηση και διατηρεί την εθνική ταυτότητα κρατώντας τον σύγχρονο άνθρωπο μακριά από εθνικισμούς και φανατισμούς ενώ ταυτόχρονα τον βοηθά να αντικρίσει την παγκοσμιοποίηση και τον διεθνισμό με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο και μισαλλοδοξία, σεβόμενος τη διαφορετικότητα. Επιπλέον, η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με τις ρίζες του, τον ωριμάζει πνευματικά, του κληροδοτεί ηθικές αξίες και ιδανικά με τα οποία χτίζει νέα επιτεύγματα τα οποία θα κληροδοτήσει στους απογόνους του. Η γνώση της παράδοσης μπορεί να προστατεύσει από επαναλήψεις ολέθριων σφαλμάτων, να συμβάλει στη γόνιμη αξιοποίηση συνθηκών για τη πρόοδο και την εξέλιξη. Η παράδοση δεν συνεπάγεται την οπισθοδρόμηση ή την προγονοπληξία, αλλά αντίθετα, συνεπάγεται τον ανθρωπισμό, τα ιδανικά και τις αξίες που οδηγούν στον υγιή εκσυγχρονισμό και την πρόοδο.  Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς την έμπνευση που αντλούν καλλιτέχνες, μουσικοί, ζωγράφοι κτλ, από την παράδοση, από τις ρίζες και τις καταβολές τους, η οποία οδηγεί σε θαυμαστά δημιουργήματα.

Στη σύγχρονη εποχή,  η παράδοση περνά κρίση, οι νέοι χλευάζουν οτιδήποτε θυμίζει ταυτότητα, ήθη, έθιμα, συνήθειες, και συχνά την ταυτίζουν με προσκόλληση στο παρελθόν και άρνηση παρόντος και μέλλοντος. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των συνθηκών της σύγχρονης ζωής, την ξενομανία, τον μιμητισμό ξένων προτύπων, την άκριτη παγκοσμιοποίηση, την ιστορική άγνοια, την κρίση παραδοσιακών θεσμών, την τεχνοκρατία, την αναζήτηση γρήγορων και τυποποιημένων λύσεων, αλλά και την απομάκρυνση του ίδιου του ανθρώπου από την ουσία της ζωής και της κοινωνίας του. Ο σύγχρονος άνθρωπος στρεφόμενος στα υλικά αγαθά έχει ανεβάσει την τεχνολογία και την ύλη στο βάθρο των  υπέρτατων αξιών υποτιμώντας το πνεύμα, την ηθική, τον άνθρωπο.

Η παρούσα κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, τόσο για  τη διατήρηση της παράδοσης, όσο και για την πορεία της σύγχρονης γενιάς στο μέλλον. Οι πρόγονοί μας, κληροδότησαν συνήθειες, ήθη, έθιμα, τέχνες και λαμπρά επιτεύγματα που μας οδήγησαν στον παρόν. Εμείς, η παρούσα γενιά, θα μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε την κληρονομιά των παλαιότερων στις επόμενες γενιές, ή ακυρώνοντας και καταργώντας κάθε δεσμό με την ταυτότητά μας θα  τις αφήσουμε μετέωρες να αναζητούν ερείσματα για το μέλλον; Η ευθύνη για τη διατήρηση της παράδοσης βαραίνει κάθε νέα γενιά που κουβαλά στις πλάτες της προγόνους και απογόνους που ζητούν να συμφιλιωθούν και να συνυπάρξουν. Αυτό είναι το στοίχημα κάθε γενιάς, να κληρονομήσει και να κληροδοτήσει την παράδοση.

Panagia-Kykkou-Maxaira-Trooditissa-900x400cultural2-900x400zxccultural1-900x400

Ψηφιακή Αποτύπωση της Θρησκευτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνωρίζοντας την ευθύνη για ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Τέχνης και Ναοδομίας της Εκκλησίας της Κύπρου, το όργανο που μεριμνά για την εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο με εκπροσώπους όλων των Μητροπόλεων, πρωτοστατεί σε δράσεις που πραγματεύονται την καταγραφή, αποτύπωση και διάσωση της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς (μνημεία, φορητές εικόνες, εκκλησίες, εκκλησιαστικά σκεύη, κειμήλια), προκειμένου να προστατευτεί ο πολιτιστικός πλούτος όλων των μητροπολιτικών περιφερειών της ελεύθερης και της κατεχόμενης νήσου.

Picture2Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, «RECULT», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου έχει δημιουργήσει πρότυπο εργαστήριο ψηφιοποίησης με σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε σε πρώτη φάση να αποτυπωθεί ψηφιακά η υλική (μνημεία και κειμήλια) και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Το εργαστήριο έχει στελεχωθεί πλήρως με επιστημονικό προσωπικό και ήδη, έχουν αρχίσει οι εργασίες ψηφιοποίησης.

Ειδικότερα, έχει καταρτιστεί κατάλογος της υλικής και άυλης θρησκευτικής κληρονομιάς, έχει ιεραρχηθεί το υλικό και έχει γίνει επιλογή των  μνημείων, των κειμηλίων και των δρώμενων που θα αποτυπωθούν ψηφιακά, καθώς ο όγκος αυτών είναι τεράστιος. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου θα ψηφιοποιηθούν  63 μνημεία (Ιεροί Ναοί, Ιερές Μονές, Προσκυνητάρια) από τα 100 και πλέον μνημεία της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, 107 κειμήλια (εικόνες, χειρόγραφα, κώδικες) από σύνολο 3500 κειμηλίων  και 45 δρώμενα (Λειτουργίες, Πανήγυρεις, Προσκυνηματικά Έθιμα κτλ.). Οι ψηφιακές αποτυπώσεις για τα κειμήλια γίνονται εντός του εργαστηρίου της ψηφιοποίησης στον χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί χειρόγραφοι κώδικες. Η ψηφιακή αποτύπωση των Ιερών Ναών γίνεται στο πεδίο με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού που συμπεριλαμβάνει laser σαρωτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με ειδικές φωτογραφικές μηχανές υψηλής ανάλυσης. Η έναρξη των ψηφιοποιήσεων έγινε με την ψηφιοποίηση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Λευκωσία. Η αποτύπωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχει επίσης αρχίσει με την αποτύπωση του Εσπερινού της Συγχωρήσεως. Από κάθε εργασία γίνεται συνεχής ανατροφοδότηση, απαραίτητη  για την  πρόοδο των εργασιών και την επιτυχή πορεία του έργου. Η συνεχής προσπάθεια και ο ένθερμος ζήλος του επιστημονικού δυναμικού του εργαστηρίου δεν καταβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορούσαν να γίνουν αποτυπώσεις πεδίου. Παρά το γεγονός της αναστολής εργασιών, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, την Άνοιξη του 2020, η ομάδα συνέχισε να εργάζεται διεκπεραιώνοντας όλες τις δυνατές δράσεις με γνώμονα και στόχο την υψηλή ποιότητα των παραδοτέων του έργου.  Ο χρόνος της κοινωνικής αποστασιοποίησης υπήρξε ένα γόνιμο διάστημα οργάνωσης, προπαρασκευαστικής μελέτης και ενδελεχούς αναζήτησης των βέλτιστων πρακτικών που θα οδηγήσουν στο όσο το δυνατόν άριστο αποτέλεσμα.

Agios HeraklidiosΠρωταρχικό ρόλο στην ψηφιακή αποτύπωση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στη δημιουργία των απαραίτητων μεθοδολογιών που θα υιοθετηθούν από το σύνολο της Εκκλησίας της Κύπρου για την αποτύπωση της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, διαδραματίζει η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, «Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιώνυμων Νήσων», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού έχει αποκτήσει τις υποδομές και την τεχνική κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού, βάσει των οποίων δύναται να αναλάβει την οργάνωση των εργαστηρίων ψηφιακών υπηρεσιών και τις δραστηριότητες ψηφιακής αποτύπωσης μεγάλου μέρους της υλικής εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιφέρειάς της.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο πλαίσιο της πράξης ReCult, αξιοποιεί τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στην πράξη «Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιώνυμων Νήσων» και την εμπλουτίζει καταρτίζοντας τη μεθοδολογία ψηφιοποίησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ψηφιοποιεί μέρος αυτής, στην περιφέρειά της. Ακολούθως Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αξιοποιώντας τις δύο βάσεις δεδομένων που θα προκύψουν από τη ψηφιοποίηση, θα αναλάβει να διαδώσει τη σχετική μεθοδολογία, τις τεχνολογίες και τις εμπειρίες, ώστε να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και στις υπόλοιπες μητροπολιτικές περιφέρειες της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και σε άλλες ομόδοξες Εκκλησίες. Έτσι επιτυγχάνεται η διατήρηση, διαφύλαξη και ανάδειξη της υλικής και άυλης, Εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Με την μη παρεμβατική ψηφιοποίηση, περιγραφή και τεκμηρίωση των υλικών και άυλων στοιχείων επιδιώκεται η διάσωση, η προστασία και η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του νησιού αρχίζοντας με την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια στη Λευκωσία. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα και της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι που καταδεικνύεται από τον  στρατηγικό χαρακτήρα της πράξης και τον ρόλο του Υφυπουργείου Τουρισμού, ως του Κύριου Δικαιούχου της πράξης, συντονίζοντας κάθε εργασία αυτής σε Κύπρο και Ελλάδα.

Καθεδρικός ναός  Αγ. Ιωάννη, Λευκωσία / Saint John, Nicosia Cathedral Church

Καθεδρικός ναός Αγ. Ιωάννη, Λευκωσία / Saint John, Nicosia Cathedral Church

Ένα καινοτόμο διαδικτυακό καλοκαιρινό σχολείο

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, το έργο B2ECloC «Boosting Employability and Entrepreneurship via Centres of Learning and Co-operative Creativity» (B2ECloC) το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Προγράμματος «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου, RESTART 2016 – 2020 / I. SMART GROWTH / RESEARCH IN ENTERPRISES (Αρ.Συμβολαίου ENTERPRISES/0916/0040) – www.cocreate2learn.eu,   αναπτύσσει το πακέτο Μάθησης και Δημιουργικότητας «Learning and Co-Creativity Product Package» (L2CP) που εντάσσεται στο φάσμα της μη τυπικής μάθησης. Το εκπαιδευτικό αυτό πακέτο για τη μάθηση και τη «συν-δημιουργικότητα» (L2CP), επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο, και  δυνατοτήτων οικοδόμησης και αξιοποίησης της γνώσης και της καινοτομίας.

καλοκαιρινο σχολειο Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία EuroCY, το Ινστιτούτο GE English και την εταιρεία Novatex, ανέλαβε την διοργάνωση δωρεάν διαδικτυακού καλοκαιρινού σχολείου, όπου διδάχτηκαν τα μαθήματα «Συμμετοχικός Σχεδιασμός Ψηφιακών Παιχνιδιών» και «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων» του εκπαιδευτικού πακέτου Μάθησης και Δημιουργικότητας. Τα μαθήματα του δωρεάν διαδικτυακού καλοκαιρινού σχολείου γίνονταν κάθε απόγευμα (15:00-17:00) στο διάστημα 13- 24 Ιουλίου 2020 μέσω της της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Zoom. Στο καλοκαιρινό σχολείο συμμετείχαν 8 παιδιά 8-12 ετών και εκπαιδευτής ήταν ο Δρ. Γιώργος Μιλής. Σκοπός των 10 συναντήσεων των μαθημάτων Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακών Παιχνιδιών ήταν τα παιδιά να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό παιχνίδι. Τα παιδιά συναποφάσισαν και δημιούργησαν το ψηφιακό παιχνίδι με τίτλο «The EcoHeroes» χρησιμοποιώντας το εργαλείο δημιουργίας εκπαιδευτικών παιχνιδιών Stencyl. Στις συναντήσεις με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού τα παιδιά αναζητούσαν, έκριναν, επέλεγαν, τεκμηρίωναν, ανέλυαν, παρουσίαζαν, αποφάσιζαν και δημιουργούσαν. Το κλίμα που δημιουργήθηκε στην ομάδα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο κάτι που ενθάρρυνε τα παιδιά να συμμετάσχουν, να μην ντρέπονται και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να λένε την άποψή τους είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν, να ρωτούν απορίες και να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.

            Το διαδικτυακό καλοκαιρινό σχολείο πρόσφερε στα παιδιά τον ενθουσιασμό της δημιουργίας, τη χαρά του σχεδιασμού, την ανυπομονησία της υλοποίησης, τη δύναμη της αναζήτησης, την πληρότητα της ομάδας, την κινητοποίηση της πρωτοβουλίας, το κέφι της υπευθυνότητας, απομακρύνοντας τους από τη νωθρότητα της καλοκαιρινής ραστώνης. Τα μαθήματα συνέβαλαν στην οικοδόμηση γνώσεων, την  ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αξιοποίηση της καινοτομίας και στην μετάδοση της αξίας της δημιουργικότητας και της Συν-δημιουργικότητας.

            Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, έχοντας τον ρόλο του εταίρου, στο έργο «Boosting Employability and Entrepreneurship via Centres of Learning and Co-operative Creativity» (B2ECloC) – www.cocreate2learn.eu- συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του πακέτου Μάθησης και Δημιουργικότητας «Learning and Co-Creativity Product Package» (L2CP). Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, στο πλαίσιο του έργου και των δράσεων της, ενθαρρύνει και υποστηρίζει δράσεις που προωθούν την καινοτομία στην εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της μάθησης, της δημιουργικότητας και την ομαδικότητας στην εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου.

καλοκαιρινο σχολειο2