Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, το έργο B2ECloC «Boosting Employability and Entrepreneurship via Centres of Learning and Co-operative Creativity» (B2ECloC) το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Προγράμματος «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου, RESTART 2016 – 2020 / I. SMART GROWTH / RESEARCH IN ENTERPRISES (Αρ.Συμβολαίου ENTERPRISES/0916/0040) – www.cocreate2learn.eu, αναπτύσσει το πακέτο Μάθησης και Δημιουργικότητας «Learning and Co-Creativity Product Package» (L2CP) που εντάσσεται στο φάσμα της μη τυπικής μάθησης. Το εκπαιδευτικό αυτό πακέτο για τη μάθηση και τη «συν-δημιουργικότητα» (L2CP), επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο, και δυνατοτήτων οικοδόμησης και αξιοποίησης της γνώσης και της καινοτομίας.
Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία EuroCY, το Ινστιτούτο GE English και την εταιρεία Novatex, ανέλαβε την διοργάνωση δωρεάν διαδικτυακού καλοκαιρινού σχολείου, όπου διδάχτηκαν τα μαθήματα «Συμμετοχικός Σχεδιασμός Ψηφιακών Παιχνιδιών» και «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων» του εκπαιδευτικού πακέτου Μάθησης και Δημιουργικότητας. Τα μαθήματα του δωρεάν διαδικτυακού καλοκαιρινού σχολείου γίνονταν κάθε απόγευμα (15:00-17:00) στο διάστημα 13- 24 Ιουλίου 2020 μέσω της της πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Zoom. Στο καλοκαιρινό σχολείο συμμετείχαν 8 παιδιά 8-12 ετών και εκπαιδευτής ήταν ο Δρ. Γιώργος Μιλής. Σκοπός των 10 συναντήσεων των μαθημάτων Συμμετοχικού Σχεδιασμού Ψηφιακών Παιχνιδιών ήταν τα παιδιά να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό παιχνίδι. Τα παιδιά συναποφάσισαν και δημιούργησαν το ψηφιακό παιχνίδι με τίτλο «The EcoHeroes» χρησιμοποιώντας το εργαλείο δημιουργίας εκπαιδευτικών παιχνιδιών Stencyl. Στις συναντήσεις με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού τα παιδιά αναζητούσαν, έκριναν, επέλεγαν, τεκμηρίωναν, ανέλυαν, παρουσίαζαν, αποφάσιζαν και δημιουργούσαν. Το κλίμα που δημιουργήθηκε στην ομάδα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο κάτι που ενθάρρυνε τα παιδιά να συμμετάσχουν, να μην ντρέπονται και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να λένε την άποψή τους είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν, να ρωτούν απορίες και να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.
Το διαδικτυακό καλοκαιρινό σχολείο πρόσφερε στα παιδιά τον ενθουσιασμό της δημιουργίας, τη χαρά του σχεδιασμού, την ανυπομονησία της υλοποίησης, τη δύναμη της αναζήτησης, την πληρότητα της ομάδας, την κινητοποίηση της πρωτοβουλίας, το κέφι της υπευθυνότητας, απομακρύνοντας τους από τη νωθρότητα της καλοκαιρινής ραστώνης. Τα μαθήματα συνέβαλαν στην οικοδόμηση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την αξιοποίηση της καινοτομίας και στην μετάδοση της αξίας της δημιουργικότητας και της Συν-δημιουργικότητας.
Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, έχοντας τον ρόλο του εταίρου, στο έργο «Boosting Employability and Entrepreneurship via Centres of Learning and Co-operative Creativity» (B2ECloC) – www.cocreate2learn.eu- συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του πακέτου Μάθησης και Δημιουργικότητας «Learning and Co-Creativity Product Package» (L2CP). Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, στο πλαίσιο του έργου και των δράσεων της, ενθαρρύνει και υποστηρίζει δράσεις που προωθούν την καινοτομία στην εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της μάθησης, της δημιουργικότητας και την ομαδικότητας στην εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου.