Πολιτιστική Κληρονομιά

Panagia-Kykkou-=Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού είναι το κληροδότημα των παλαιότερων γενεών στις μελλοντικές. Μοναδική, αναντικατάστατη, αναφαίρετη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πολιτιστική κληρονομιά, καθώς αυτή διαμορφώνεται με την εξέλιξη του πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Είναι γεγονός ότι το πολιτισμικό απόθεμα των παλαιότερων κοινωνιών μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, στήριγμα και έρεισμα για τον σύγχρονο άνθρωπο, ώστε να αντιμετωπίσει τις ποικίλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Παναγια-ΠοδηθουΣτην Κύπρο, έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που αντικατοπτρίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου. Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες στο νησί έδωσε την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί δάσκαλο και οδηγό για όλους εμάς τους κατοίκους του νησιού προσφέροντας  πλούσια εφόδια για το μέλλον, αφού μας φέρνει σε επαφή με την πολιτιστική μας ταυτότητα. Ταυτόχρονα η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας φορτίζει με την ευθύνη και το χρέος της διατήρησής και διαφύλαξής της. Προβάλλει, επίσης αδήριτη η ανάγκη για προβολή της, ώστε να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοι να την ανακαλύψουν και να την ενστερνιστούν, χωρίς να την απορρίψουν εξαιτίας της άκριτης προοδοπληξίας που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες κοινωνίες.

Η πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκευτική εκκλησιαστική κληρονομιά. Οι αξίες, οι θρησκευτικές παραδόσεις, τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα γραπτά εκκλησιαστικά κείμενα, αποτελούν τεράστιο κομμάτι της παράδοσης του νησιού και επιβάλλεται  η διαφύλαξη, η γνώση και η προβολή τους. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αναγνωρίζοντας την ευθύνη για ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Τέχνης και Ναοδομίας της, το όργανο που μεριμνά για την εκκλησιαστική πολιτισμική κληρονομιά στην Κύπρο με εκπροσώπους όλων των Μητροπόλεων, προγραμματίζει την ψηφιοποίηση της εκκλησιαστικής πολιτισμικής κληρονομιάς (μνημεία, φορητές εικόνες, εκκλησίες, εκκλησιαστικά σκεύη, κειμήλια), προκειμένου να προστατευτεί ο πολιτισμικός πλούτος όλων των μητροπολιτικών περιφερειών της ελεύθερης και της κατεχόμενης νήσου. Με σκοπό την πραγματοποίηση του πιο πάνω, δημιουργούνται εργαστήρια ψηφιοποίησης της υλικής και άυλης εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, λόγω των υποδομών και της τεχνικής κατάρτισης στο Τεχνικό της τμήμα, θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στις προαναφερθείσες προσπάθειες. Ειδικότερα, η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού θα αναλάβει την οργάνωση των εργαστηρίων ψηφιακών υπηρεσιών και την ψηφιοποίηση μέρους της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιφέρειάς της.  Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, «Ψηφιακό Αποσφράγισμα Αγιώνυμων Νήσων» .

Αντίστοιχο έργο, στο πλαίσιο  του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, «RECULT», θα πραγματοποιήσει και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου στη δική της περιφέρεια για την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά.  Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αξιοποιώντας τις δύο βάσεις δεδομένων που θα προκύψουν από τη ψηφιοποίηση, θα αναλάβει να διαδώσει τη σχετική μεθοδολογία και τις τεχνολογίες, ώστε να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις και στις υπόλοιπες μητροπολιτικές περιφέρειες. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου καλύπτοντας όλες τις μητροπόλεις της Κύπρου θα διαχύσει και θα αξιοποιήσει κατάλληλα το ψηφιοποιημένο υλικό, με σκοπό, μέσω αυτού, να επιτευχθεί η διατήρηση, διαφύλαξη και ανάδειξη της υλικής και άυλης, θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

StavrosΣτα προαναφερθέντα έργα ο ρόλος της ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ είναι καθοριστικός, καθώς αυτή υποστηρίζει εθελοντικά και συνδράμει στην υλοποίησή τους. Η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ, αναγνωρίζοντας το χρέος και την ευθύνη της για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναλαμβάνει ποικίλες δράσεις και συμβάλλει εθελοντικά στη διαφύλαξη και προβολή του τεράστιου κληροδοτήματος των παλαιότερων γενεών.  Η διατήρηση, η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί το ύψιστο καθήκον μας απέναντι στις μελλοντικές γενεές στις οποίες αξίζει να γνωρίζουν την ταυτότητα και τις ρίζες τους.

Προγράμματα στα οποία έχει εμπλακεί ή εμπλέκεται η ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ και αφορούν την πολιτιστική της αποστολή είναι τα πιο κάτω:

Panagia Maxaira1- Πράξη:  ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΑΓΙΩΝΥΜΩΝ ΝΗΣΩΝ INTERREG GR-CY

Εταίροι: 1.ΙΜ Λεμεσού, 2.Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, 3.Αρχιεπισκοπή Κρήτης, 4.Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, 5.Ινστιτούτο Κύπρου, 6.Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Υποβολή: 11/04/2016, Επιστημονική Αξιολόγηση: 22/3/2017, Έναρξη Πράξης: 09/2018

Ρόλος ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ:

  • Προετοιμασία πρότασης (εθελοντική συνδρομή)
  • Επιστημονικός Συνεργάτης στην αποτύπωση της Μεθοδολογίας που αναπτύσσεται για την ψηφιοποίηση μνημείων και κειμηλίων και μετάδοση στην υπόλοιπη Εκκλησία της Κύπρου. (εθελοντική συνδρομή)

2- Πράξη: ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ INTERREG GR-CY

Εταίροι: 1. Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, 3. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  4. Βυζαντινό Μουσείο Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ

Υποβολή: 11/04/2016, Επιστημονική Αξιολόγηση: 22/3/2017, Έναρξη Πράξης: 11/2017

Ρόλος ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ: Υπηρεσίες Διαχείρισης Έργου από Πλευράς Βυζαντινού Μουσείου

3- Πράξη: RECULT ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ INTERREG GR-CY

Εταίροι: 1. Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, 2. Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, 3. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 4. Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 5. Εκκλησία της Ελλάδος, 6. Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδος, 7. Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης           Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, 8. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Υποβολή: 24/02/2017, Επιστημονική Αξιολόγηση: 11/2017, Έναρξη Πράξης: 10/2018

Ιστοσελίδα: http://www.recult-greece-cyprus.eu/

Ρόλος ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ:

  • Προετοιμασία πρότασης (εθελοντική συνδρομή)
  • Εκπόνηση έργου και εφαρμογή μεθοδολογίας για την ψηφιοποίηση υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και μετάδοση των καλών πρακτικών στην υπόλοιπη Εκκλησία της Κύπρου. (εθελοντική συνδρομή)

4- Πράξη: RECULT-MAGNUM, INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020

Εταίροι: 1. Σωματείο ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ – Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, 2. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 3. Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, 4. Εκκλησία της Ελλάδας, 5. Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, 6. Εκπαιδευτικό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Υποβολή: 10/2019, Επιστημονική Αξιολόγηση: 04/2021, Έναρξη Πράξης: 07/2021

Ιστοσελίδα: Υπό κατασκευή

Ρόλος ΦΙΛΟΚΑΛΙΑΣ: Κύριος Δικαιούχος της Πράξης

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση μας,

καθώς και συμμετοχή σας στο δίκτυο εθελοντών μας,

παρακαλώ  επικοινωνήστε μαζί μας

 

Panagia-Kykkou-Maxaira-Trooditissa-900x400cultural2-900x400