Re-Cult

για σελιδα 1Re-Cult «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου»

Η πράξη «ReCult», με τίτλο «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου», η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2018 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2021,  έχει ως στόχο την προώθηση, προβολή και από κοινού ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη συντονισμένου και κοινού σχεδιασμού δράσεων και εφαρμογών προώθησης και ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το έργο Re-Cult υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020. Tο εταιρικό σχήμα του έργου αποτελούν το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ο κύριος δικαιούχος, το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς                                                          Μητροπόλεως Σύρου.

Agios-Heraklidios-199x300Η διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Κύπρου έχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που αντικατοπτρίζεται στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Η πολιτιστική κληρονομιά της  είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση και ταυτόχρονα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. Οι αξίες, οι θρησκευτικές παραδόσεις, τα εκκλησιαστικά μνημεία, τα γραπτά εκκλησιαστικά κείμενα, αποτελούν τεράστιο κομμάτι της παράδοσης και επιβάλλεται  η διαφύλαξη, η γνώση, η ανάδειξη και η προβολή τους. Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες για την προβολή και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του προσκυνηματικού τουρισμού υφίστανται αποσπασματικά.

Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της κοινής εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου μέσα από συντονισμένες δράσεις συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των εξελίξεων στην τεχνολογία της πληροφορικής. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που να απευθύνεται σε διάφορες ομάδες τουριστών όπως προσκυνητές, ερευνητές και γενικότερα λάτρεις των διαφόρων πτυχών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για πρώτη φορά σε ένα έργο αυτής της κατηγορίας αναπτύσσονται κοινά εργαλεία ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου όπως η μεθοδική ψηφιοποίηση υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ψηφιακή πλατφόρμα προβολής και η δημιουργία Παρατηρητηρίου θρησκευτικού τουρισμού.

για σελιδα 3Επιμέρους στόχοι του έργου

  • Ψηφιακή αποτύπωση υλικής και άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του έργου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου θα ψηφιοποιήσει 63 μνημεία από συνόλου άνω των 120 μνημείων , 107 κειμήλια από συνόλου άνω των 4000, και 45 δρώμενα από συνόλου άνω των 800 για την αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Στόχος είναι οι διαδικασίες αποτύπωσης να διευρυνθούν σε όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κύπρου (> 1500 μνημεία, >30000 κειμήλια, > 2500 δρώμενα)
  • Εφαρμογή πρωτοκόλλων μεθοδολογίας καταγραφής και καταχώρησης δεδομένων ψηφιοποίησης υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Δημιουργία, στελέχωση και οργάνωση πρότυπου εργαστηρίου ψηφιοποίησης με σύγχρονο εξοπλισμό αποτύπωσης
  • Δημιουργία αποθετηρίου καταχώρησης των δεδομένων ψηφιοποίησης της Εκκλησίας της Κύπρου.
  • Εγκατάσταση WiFi hotspots σε 10 σημεία εντός της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας
  • Εγκατάσταση ολογράμματος για την προώθηση των ψηφιοποιημένων στοιχείων υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω επαυξημένης πραγματικότητας. για σελιδα 2
Posted in Uncategorized.